facebook  linkedin  twitter

"Je boek, de workshops en de nieuwsbrieven zijn een geweldig hulpmiddel voor mij geweest om echt goed na te kunnen denken. Ik voel nu dat 'alleen' niet iets voor mij is."

Niet alleen maar single - Maarten Berg en Wanda Klein

altVrouwen over liefde, dating en seks

Niet alleen maar single is het resultaat van een grootschalige enquête naar de gevoelens, de ervaringen en de meningen van single vrouwen. Naast de enquête is
ook een groot aantal vrouwen geinterviewd. Ook het thema single zijn met een kinderwens komt aan bod.

'Singles met een kinderwens worden voor dilemma's geplaatst die zonder kinderwens niet aan de orde zouden zijn. Wat doe ja als 36-jarige single bijvoorbeeld met een geschikte potentiele vader voor wie je niet die hevige verliefdheid voelt? En moet je toch maar gaan internetdaten, ook al is dat eigenlijk niks voor jou?' (p. 288)

 

Een paar interessante resultaten uit het onderzoek: van de singles die nog kinderen kunnen krijgen hopen de meesten in de toekomst moeder te worden: 47,8% beantwoordt de vraag hiernaar met 'ja', 26,3% met 'nee'. Van deze vrouwen zou 56,9% overwegen in haar eentje een kind te krijgen, als ze geen geschikte partner tegenkomt.

 

Renske (29):
'Ik zou ook wel overwegen om in mijn eentje kinderen te nemen. Ik kwam laatst mijn juf van mijn lagere school tegen, die heeft in haar eentje een tweeling gebaard. En zij was daar wel positief over. En mijn moeder zei laatst ook (heel schattig) dat zij me er wel bij zou helpen. Het is niet mijn eerste keuze, maar ik zou liever een kind hebben in mijn eentje dan dat ik niks zou hebben. Maar op dit moment is het niet meer dan een optie. het maken van echt concrete plannen zou nu nog te voorbarig zijn.' (p. 300)

Jolanda (42):
'Ik heb wel over bom-moederschap nagedacht. Daar heb ik ook over gepraat met een vriend die eventueel zaaddonor zou willen zijn. Ik heb uiteindelijk besloten om ervan af te zien vanwege het financiële.' (p. 301)

En wat grappig, in dit boek vind ik zomaar mijn eigen bezinningsdag terug:

Daniëlle (38):
'Ik ben naar een workshop geweest, 'Alleen en een kinderwens'. En de ene vrouw was al bezig met inseminatie, de andere was actief op sites in Denemarken. En door die workshop word je gedwongen om er zelf ook over na te denken. Maar ik kwam er toch achter dat ik er niet gelukkig van word om in mijn eentje een kind te krijgen. Vooralsnog vind ik een goede relatie belangrijker dan een kind. Ik zou nog wel graag een kind willen, want ik kan me niet goed voorstellen dat ik moederloos door het leven ga. Dat er nooit iemand 'mama' tegen je zegt, dat kan ik me gewoon niet vorstellen.' (p. 304)

De meeste vrouwen die door omstandigheden alleenstaande moeder zijn geworden (dus niet vanuit een weloverwogen keuze) zeggen tevreden te zijn over hun moederschap. Toch blijken single moeders in vergelijking met single vrouwen zonder kinderen minder gelukkig te zijn. Maar ook hier gaat het over moeders die er ten gevolge van echtscheiding, overlijden van hun partner, of onbedoeld zwanger worden, alleen voor zijn komen te staan.

 

Maarten Berg en Wanda Klein / Niet alleen maar single. Vrouwen over liefde, dating en seks. / Uitgeverij Bert Bakker / 2011

 

Het boek is verkrijgbaar bij de reguliere (internet)boekhandel: Niet alleen maar single - bestellen bij bol.com

 

Barbara Lammerts van Bueren - maart 2012