facebook  linkedin  twitter

"Het Wenskrachtprogramma en de coachingsgesprekken zijn een heel goede richtingaanwijzer geweest. Ik heb hiermee echt stappen durven zetten."
(individuele coaching)

Donoren ABC

Als je overweeg zwanger te worden met de hulp van een donor, heb je de keuze uit drie type donoren.

A-donor
Een volledig anonieme donor. Van deze donor krijg je summier wat informatie op papier. Van deze donor zal nooit meer informatie beschikbaar komen, ook een eventuele ontmoeting is uitgesloten.

In Nederland bestaat deze sinds de komst van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in 2004 niet meer. In het buitenland is nog wel donorsperma van A-donoren verkrijgbaar.

B-donor
Deze donor valt onder de wetgeving Donorgegevens kunstmatige bevruchting. Dat betekent dat het op bepaalde momenten, indien gewenst, mogelijk is meer informatie te krijgen. Het kind dat voortkomt uit een bevruchting met sperma van een B-donor heeft het recht om deze donor te ontmoeten als hij 16 jaar is.

Voor een B-donor moet je bij een fertiliteitskliniek zijn.

C-donor
De C-donor is een bekende: een man uit je kennissen- of vriendenkring, of iemand die je via een advertentie of internet zelf gevonden hebt. Of er contact zal zijn tussen donor en kind, en zo ja in welke vorm, bepalen jullie zelf. Dit kan varieren van helemaal geen contact tot co-ouderschap, en alles daartussenin.

Als je gebruik maakt van een C-donor heb je de keuze om je bij een kliniek te laten insemineren of het zelf te doen.

Websites