facebook  linkedin  twitter

"Een stevige leidraad om wekelijks actief met mijn kinderwens bezig te zijn. Het gaf structuur in mijn 'heen-en-weer' hinkende gedachten en mijn vermijdingsgedrag."
(online Wenskracht programma)

Wat wil jij weten van een donor?

Steeds meer vrouwen lijken hun toevlucht te zoeken tot Deense spermadonoren via één van de twee Deense spermabanken: de European Sperm Bank en Cryos Denmark.

Om de wachtlijsten in Nederland te omzeilen, maar vaak ook omdat zij meer willen weten van een donor.

Cryos is de grootste internationale spermabank, met filialen in Amerika en in Denemarken. Vorige week maakten zij bekend dat hun clientèle inmiddels voor de helft uit alleenstaande vrouwen bestaat.


Vijfentwintig jaar geleden was dat wel anders: toen waren het uitsluitend hetero-stellen. Koppels die om medische redenen aangewezen waren op het gebruik van een spermadonor voor het realiseren van hun kinderwens. Hun aandeel is inmiddels gedaald tot 40 procent.

Ook in Nederland vormen single vrouwen een substantieel deel van de afnemers van donorsperma.Navraag leert dat het aandeel alleenstaande vrouwen bij Behandelcentrum Geertgen ongeveer een derde van de aanvragen is. Dat gold in 2011 ook voor Medisch Centrum Kinderwens.

Maar los van deze aantallen: waarom zou je gebruik maken van een Deense spermabank?

Redenen om voor een Deense spermabank te kiezen

Dat zou je kunnen doen om de wachtlijsten in Nederland te omzeilen. De Deense banken werken op commerciele basis (donoren krijgen een vergoeding), en hebben daarom meer aanbod.

Een andere reden die ik vaker hoor is dat vrouwen graag meer willen weten over een donor. Zelf een keuze kunnen maken.

In Nederland is het zo dat bij de meeste spermabanken de keuze voor jou wordt gemaakt. Richtlijn daarbij zijn jouw uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld blond haar en blauwe ogen). Het idee daarbij is dat zo de kans dat het kind op jou zal lijken, zo groot mogelijk is. Dat is fijn voor het kind. En voor jou.

Bij enkele spermabanken mag je nog extra wensen op geven, of krijg je de keuze uit een (heel beperkt) aantal donoren.

Er zijn vrouwen die de behoefte hebben om veel meer te weten van een donor. Meer invloed te hebben op de keuze van een donor. In Nederland is dan de enige optie: zelf op zoek gaan.

Zelf een donor zoeken

Maar met een 'eigen' donor (de zgn. C-donor) loop je altijd enig risico. De donor zou, ondanks gemaakte afspraken, toch meer contact met het kind willen dan de bedoeling was. Als jij
en de donor daar zelf niet uitkomen, en het loopt uit op een rechtzaak is er een behoorlijke kans dat jij aan het kortste eind trekt.
(zie ook het hoofdstuk Juridische aspecten, in 'Geen partner, wel een kinderwens')

Meer weten en toch veilig

De Deense donorbanken voorzien in een behoefte die in Nederland niet geboden kan worden:

  • de veiligheid/zekerheid van een donor via de spermabank, én
  • uitgebreiden informatie over donoren op basis waarvan je zelf een keuze kunt maken.


Die keuzevrijheid klinkt aantrekkelijk, maar zal het lang niet altijd makkelijker maken. Want wat is er belangrijk,  op welke gronden ga jij iemand kiezen?

Zeker als je je realiseert dat er geen enkele garantie is dat die leuke eigenschap of dat fysieke kenmerk waar jouw voorkeur naar uit gaat, ook doorgegeven wordt naar je kind.

 

Ter reflectie

  • wil jij invloed op de keuze van een donor?
  • zo ja, wat zou er dan belangrijk voor je zijn? Op grond waarvan zou je de ene donor verkiezen boven de andere?
  • wat maakt dat jij je comfortabeler voelt bij dat ene type donor?
  • wat vind je belangrijk om aan je kind te kunnen vertellen over de donor?



Nieuwsgierig geworden naar de Deense spermabanken?

Kijk eens rond en verbaas je over wat je aan informatie vindt, over het winkelmandje waar je, net als bij een willekeurige webshop, je bestelling in doet voor je naar 'afrekenen' gaat...

De Deense spermabanken hebben A-donoren (volledig anoniem) en B-donoren (zijn bereid t.z.t. het kind te ontmoeten). In Nederland mag je alleen behandeld worden met sperma dat voldoent aan de Nederlandse wet. Zorg dus dat je selecteert op 'Standard NL' o.i.d.

De Deense donorbanken:

 

©BarbaraLammertsvanBueren